Integrarea în Uniunea Europeană

Articolul 148

Obţinerea aprobării poporului pentru aderarea României la Uniunea Europeană şi la Organizaţia Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) a constituit principalul motiv pentru care guvernanţii au făcut revizuirea Constituţiei în anul 2003.

În alineatul (1) al acestui articol, guvernanţii au introdus norma potrivit căreia aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se face prin lege adoptată de Parlament. În baza acestei prevederi constituţionale, guvernanţii au negociat şi încheiat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, fără să mai consulte poporul român.

Alineatul (2) al articolului 148 stabileşte că prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Guvernanţii au mers până la capăt şi au precizat, în alineatul (3) al articolului 148 că prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, aderarea României la viitoarele acte de revizuire ale tratelor constitutive ale Uniunii Europene se va face tot prin lege, adoptată de Parlament, fără consultarea poporului, chiar dacă printr-un astfel de act s-ar aproba dezmembrarea sau desfiinţarea statului român.

CONSTITUŢIA CETĂŢENILOR, prin noul articol 1.1, recunoaşte calitatea României de stat membru al Uniunii Europene, care aplică prevederile tratatelor constitutive, precum şi celelalte reglementări ale Uniunii, dar dă înapoi poporului român puterea de a aproba el, prin referendum, viitoarele acte de revizuire a tratatelor constitutive. Mai mult, CONSTITUŢIA CETĂŢENILOR recunoaşte dreptul poporului român de a hotărî, prin referendum, retragerea României din Uniunea Europeană, în cazul în care va considera că reglementările sau acţiunile Uniunii Europene contravin intereselor sale.

Prin introducerea articolului 1.1, articolul 148 nu mai are obiect, astfel că propunem abrogarea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.