Articolul 139
Am propus numai modificarea alineatul (1) al acestui articol, modificare cerută de înlocuirea bugetului asigurărilor sociale de stat cu Fondul Naţional de Capital Distributiv, astfel că, prin acest alineat, se dispune ca impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat să fie stabilite numai prin lege.
Rămâne neschimbat alineatul (2), care dispune ca impozitele şi taxele locale să fie stabilite de consiliile locale sau judeţene, în limitele şi în condiţiile legii.
Rămâne în vigoare şi alineatul (3) al acestui articol, care stabileşte că sumele reprezentând contribuţiile la constituirea unor fonduri să fie folosite numai potrivit destinaţiei acestora, în condiţiile legii.
Amintesc, aici, că la articolul 56, cu denumirea „Contribuţii financiare”, din cadrul Titlului II, am introdus două noi alineate, cu consecinţe deosebite asupra sistemului fiscal al ţării.
Este vorba, în primul rând, de norma prin care CONSTITUŢIA CETĂŢENILOR dispune ca nimeni să nu poată fi obligat să plătească impozit pe venit înainte ca venitul să fie realizat, normă menită să pună capăt practicilor actuale care obligă cetăţenii să plătească „anticipat” impozit pe venit, inclusiv penalităţi de întârziere, care ajung să fie de zeci şi sute de ori mai mari decât veniturile realizate efectiv.
Este vorba, în al doilea rând, de norma care stabileşte că legile şi hotărârile prin care se stabilesc noi taxe sau impozite, ca şi cele care modifică, completează sau anulează legi şi hotărâri referitoare la taxe sau impozite se adoptă prin referendum, astfel încât, după intrarea în vigoare a Constituţiei Cetăţenilor, nici o autoritate a statului şi nici o autoritate locală să nu mai poată mări taxele şi impozitele existente, să nu mai poată stabili noi taxe şi impozite. Orice modificare în sistemul fiscal al ţării se va face prin lege, sau hotărâre, adoptată de popor, prin referendum.